LA BATALLA DE PERACAMPS

Emboscades i guerres acarnissades

FA PROP DE 200 ANYS…

El serral de Peracamps fortificat

Peracamps és conegut en la història de Catalunya és per les carlinades o Guerres Carlines. Al llarg del segle XIX tres guerres van ser les que van enfrontar liberals –o isabelins–, partidaris de la coronació d’Isabel II, amb els absolutistes –o carlins–, que reclamaven la corona per al seu oncle Carles Maria Isidre de Borbó, germà de Ferran VII. La primera va ser entre 1833 i 1840, la segona entre 1846 i 1849, i la tercera entre 1876 i 1879.

Durant la Primera Guerra Carlina [o primera carlinada] les terres del Solsonès van viure temps convulsos i hi participaren personatges famosos del bàndol absolutista, com la família Tristany d’Ardèvol.

Entre 1837 i 1838 van sovintejar els combats entre Biosca i Solsona, fins que Solsona va ser presa pels liberals comandats pel baró de Meer. Però lluny d’arribar la pau, van continuar els atacs al llarg del camí ral, que si bé van ser força violents, els carlins n’acabaven força malparats. El seu objectiu era assetjar els combois isabelins que regularment arribaven a Solsona amb provisions i tropes de refresc.

L’anomenada batalla de Peracamps va ser una emboscada carlina el 14 de novembre de 1839, quan van atacar els liberals aprofitant el coneixement que tenien del terreny i la boira. Malgrat la ferocitat del combat, els isabelins es van poder escapolir enmig d’una gran nevada. El comandant carlí era Ignasi Brujó, i el liberal era Jeroni Valdés de Noriega.

Can Secanella de Peracamps entre 1890 i 1923. (Autor: Cèsar August Torras. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, col·lecció Estudi de la Masia Catalana ©)

[Esquerra] Bartolomé Porredón, conegut com el Ros d’Eroles, militar carlí que va atacar les tropes liberals a Peracamps, el gener de 1840 de 1839. [Dreta] General Antonio Van Halen, militar liberal qui va vèncer les tropes carlistes, l’abril de 1840.

Després hi va haver un altre atac el mes de gener, quan Bartomeu Porredon, altrament conegut com Ros d’Eroles, els esperava a Peracamps. Però els liberals es van desviar per camins secundaris i malgrat els combats arribaren desordenadament a Solsona.  El 3 de febrer es van tornar a enfrontar de nou prop de Peracamps, quan els absolutistes van interceptar un comboi de ferits que sortia de Solsona. La batalla va ser també tan acarnissada que uns i altres van patir un nombre altíssim de baixes.

El darrer xoc va ser entre els dies 23 i 27 d’abril. Els dos bàndols van ser comandats pel general carlí Josep Segarra i el liberal Antonio van Halen.

Els carlins es van fortificar de tal manera que el serral de Peracamps era prou ben defensat. Quan van Hallen va arribar a Biosca deixà l’equip i acampà a la vista de Peracamps. Es va disposar al combat, ja que s’olorava l’emboscada de Segarra al costat del camí. De nou la brutalitat entre els dos bàndols va suposar una gran mortaldat, i la batalla es va resoldre amb el triomf isabelí. Van Hallen va ser nomenat comte de Peracamps com a reconeixement de la seva victòria.